koken met aardappels

Rösti

Van oorsprong is rösti een Zwitsers aardappelgerecht, maar het wordt nu over de hele wereld gegeten. In Zwitserland heeft elke streek wel zijn eigen variatie op het basisrecept. Rösti kan gebakken worden met geraspte gekookt of rauwe aardappel. De gekookte versie vraagt minder baktijd. Daar staat tegenover dat voor het beste resultaat de aardappels dan wel een dag van te voren gekookt moeten worden.

Rösti van gekookte aardappelen, voor 4 personen:
Was ongeveer 1 kilo aardappels (vastkokers) onder de kraan goed af en kook ze dan 10 tot 15 minuten in de schil. Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen. Zet ze na het afkoelen in de koelkast. Pel de volgende dag de schil van de aardappels en rasp ze grof. Neem een grote koekenpan met anti-aanbaklaag en smelt hierin 80 gram boter. Warm de geraspte aardappels hierin goed door. Schep regelmatig om, zonder te pletten. Vorm als de aardappels goed doorgewarmd zijn met een spatel of pannenkoekmes een dikke koek van de aardappelrasp, voeg zout naar smaak toe. Bak de koek nu licht aan en keer daarbij regelmatig. Voeg als dat nodig is af en toe een klontje boter toe. Doe de deksel dan op de pan en laat de rösti goudbruin kleuren.

Rosti van rauwe aardappelen, voor 4 personen:
Schil ongeveer een kilo aardappelen (vastkokers), was en droog ze. Rasp de aardappels grof. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag. Doe de geraspte aardappels hierin en bak op middelhoog vuur, met het deksel op de pan, onder regelmatig omscheppen de aardappels voor 20 tot 30 minuten. Voeg ondertussen zout naar smaak toe. Haal het deksel van de pan, zet het gas dan hoger en bak voor nog eens 20 minuten. Vorm na zo’n 10-15 minuten een koek van de aardappelrasp en bak door tot het einde van de genoemde 20 minuten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten