koken met aardappels

Gebakken aardappels

Er zijn twee manieren om gebakken aardappels te maken: met gekookte of met rauwe aardappels. Neem bij beide bereidingswijzen voor 4 personen ongeveer een kilogram vastkokende aardappels.

Van gekookte aardappels:
Schil en was de aardappels. Snijd ze in niet al te dikke schijfjes en kook ze dan met wat zout voor een minuut of 5. Giet ze af en laat ze daarna enige tijd afkoelen. Smelt dan 75 gram boter in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes goudbruin en knapperig. Schep de aardappels tijdens het bakken om, zodat ze aan beide zijden een mooi kleurtje krijgen. Bak de aardappelen eventueel in porties als de pan te vol wordt. Doe de gebakken aardappels dan in een schaal en houd ze dan warm in de oven.

Van rauwe aardappels:
Schil en was de aardappels en snijd ze in dunne schijfjes. Dep ze droog met een doek of keukenpapier. Smelt 75 gram boter in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes met een deksel op de pan voor ongeveer 10 minuten. Schep de aardappelschijfjes regelmatig om, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Neem na 10 minuten de deksel van de pan en bak de aardappels nog even zodat ze mooi goudbruin worden. Strooi er als de gebakken aardappels gaar zijn wat zout over.

In plaats van boter kun je ook 5 eetlepels olie nemen om de aardappels in te bakken. Olie bakt sneller bruin en de gebakken aardappels worden meer knapperig. Een combinatie van boter en olie is ook mogelijk. Neem bijvoorbeeld 50 gram boter en 2 eetlepels olie.

Krieltjes of krielaardappeltjes kunnen ook gekookt of rauw gebakken worden. Deze aardappeltjes worden dan in z’n geheel gebakken.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten