koken met aardappels

Aardappels koken

Aardappels koken, ongetwijfeld de meest gangbare manier van het bereiden van aardappels. Schil voor 4 personen 1 kilogram aardappelen. Gebruik daarvoor een schilmesje of een dunschiller. Snijd blauwe plekken en pitten weg. Snijd de aardappelen in gelijke stukken en spoel ze af onder de kraan. Doe de stukken in een pan en voeg water toe totdat ze net niet onder staan. Voeg ook nog wat zout naar smaak toe.

Aardappels worden ingedeeld naar kooktype. Zo spreekt men van vastkokers als de aardappels na het koken nog stevig zijn. Afkokers, ook wel bloemige aardappels, vallen na het koken uit elkaar. Er zijn ook soorten die beide eigenschappen hebben. Ze blijven heel na het koken, maar zijn toch bloemig.

Breng de aardappels dan met de deksel op de pan aan de kook. Als de inhoud van de pan kookt zet je het vuur lager. Laat de aardappels dan voor ongeveer 20 minuten koken. Controleer na 20 minuten met een vork of de aardappelen gaar zijn door er in te prikken. Als dit eenvoudig gaat zonder weerstand dan zijn de aardappels gaar. Giet ze vervolgens af en laat ze daarna in de pan op het vuur nog even droogstomen met de deksel eraf. Schud ze hierbij wel om.

Het is ook mogelijk om aardappels in de schil te koken. Kies hiervoor aardappels van ongeveer gelijke grootte uit, zodat ze tegelijkertijd gaar zijn. Borstel en was de aardappels onder de kraan grondig af. Kook ze dan in ongeveer 25 minuten gaar zoals hierboven beschreven. Daarna kun je ze pellen. De schil zorgt ervoor dat tijdens het koken geen voedings- en smaakstoffen verloren gaan. In de schil gekookte aardappels zijn steviger en dat geeft bij bepaalde gerechten voordelen. Denk dan bijvoorbeeld aan salades en ovenschotels.

Om de aardappels makkelijk te kunnen pellen prik je ze aan een vork en dompel je ze even onder in koud water. Daarna kun je met de punt van een mes de schil er eenvoudig aftrekken.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten