koken met aardappels

Aardappelpuree

Dit is een basisrecept voor aardappelpuree. Naast bijgerecht bij de hoofdmaaltijd wordt aardappelpuree ook vaak gebruikt in ovenschotels. De hoeveelheden in dit recept zijn gebaseerd op 4 personen en het is dan bedoeld als bijgerecht.

Ingredienten:
1 kilogram aardappels
4 dl melk
40 gram boter
zout
peper
nootmuskaat

Bereidingswijze:
Schil en kook de aardappels. Giet ze af. Maak de warme aardappels dan in de pan fijn met een pureestamper of pureeknijper. Breng de melk met daarin de boter in apart pannetje aan de kook. Klop de kokende melk met de boter door de fijngestampte aardappels. Voeg de melk beetje bij beetje toe en blijf kloppen totdat er een gladde massa ontstaat. Breng de aardappelpuree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Zet de pan nog even op een laag vuur en roer dan nog goed door, zodat de puree lekker luchtig wordt.

Tips en variaties:
Voeg voor een puree met wat meer pit een gefruit uitje, verkruimelde uitgebakken spek of geraspte oude kaas toe. Ook twee eetlepels (milde) mosterd doen het goed.
Aardappelpuree met verse tuinkruiden als dille, bieslook en peterselie smaakt ook erg lekker. Voeg deze kruiden vlak voor het serveren toe.

Aardappelpuree uit de oven:
Maak de puree zoals hierboven beschreven. Gebruik nu alleen de helft van de boter. Doe de puree in een ovenvaste schotel en strijk het glad. Strooi er paneermeel over en verdeel ongeveer 20 gram boter in kleine klontjes erover. Zet het dan in een voorverwarmde oven op 175 graden en laat er een mooi bruin korstje op komen.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten