koken met aardappels

Aardappelpannenkoekjes

Aardappelpannenkoekjes worden vooral gegeten in Duitsland, Oostenrijk en Oost Europa. Ze zijn in die landen vaak ook diepgevroren verkrijgbaar en in Polen zijn ze zelfs geliefd als fastfood. Aardappelpannenkoekjes worden geserveerd met zure room, appelmoes, knoflooksaus, champignonsaus of bestrooid met een beetje suiker. Landen en regio’s hebben vaak hun eigen variaties. Dit is het recept voor een Nederlandse variant.

Ingredienten:
400 gram aardappels (afkokers)
2,5 dl melk
20 gram bloem
80 gram boter
2 eieren
zout
peper
nootmuskaat

Bereidingswijze:
Schil en was de aardappelen. Kook ze gaar en giet ze af. Maak de aardappels fijn met een pureestamper of pureeknijper. Splits de eieren in eiwit en eidooier. Smelt 20 gram boter in een pannetje en voeg dat toe aan de puree samen met de melk, bloem en eierdooiers. Roer alles goed door elkaar en breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Klop de eiwitten in een aparte schaal stijf. Schep ze voorzichtig door het aardappelmengsel.

Smelt de rest van de boter in een koekenpan. Schep met een pollepel het beslag in de koekenpan en bak de aardappelpannenkoekjes aan beide kanten goudbruin.

Tips:
Serveer de aardappelpannenkoekjes met zure room en een lekkere frisse salade.
Voeg voor wat meer pit een gesnipperd sjalotje toe aan het aardappelbeslag.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten