koken met aardappels

Aardappel gratin

Een aardappel gratin is geschikt als bijgerecht. Je kunt het bijvoorbeeld serveren bij allerlei vleesgerechten. Dit recept is voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten:
900 gram stevige aardappelen
1 grote teen knoflook
2,25 dl slagroom
nootmuskaat
geraspte kaas
boter
zout en peper

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes. Doe ze in een kom, zet ze onder koud water en laat ze zo voor een minuut of 5 staan. Giet ze dan af.

Halveer ondertussen het teentje knoflook en wrijf de bodem en zijkant van een ovenschaal hier mee in. Vet de zijkanten van de ovenschaal in met boter. Doe de aardappels in een kom samen met de room en breng op smaak met de nootmuskaat, zout en peper. Meng goed door elkaar en doe dan alles over in de ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes.

Strooi de geraspte kaas erover en leg er hier en daar een klontje boter op. Schuif de aardappel gratin in de oven en bak hem voor 60 tot 80 minuten. Controleer met een metalen pen of vork of de aardappel gratin gaar is. De kaas kleurt tijdens het bakken goudbruin. Als de gratin te bruin dreigt te worden voordat de aardappels gaar zijn, dek hem dan af met aluminiumfolie, met de glimmende kant naar beneden.

Haal de aardappel gratin uit de oven als deze gaar is en laat hem 2 minuten rusten. Serveer hem daarna rechtstreeks uit de ovenschaal.

 

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten